Tvrz v Okounově

4. 9. 2016

V letech 1359 - 1368 je tu připomínán jako vlastník Ondřej Doupovec z Doupova, za něhož již pravděpodobně tvrz stála. V letech 1386 - 1410 byl vlastníkem vsi a tvrze Ekhart z Doupova. Poté není o Okounově nic známo. Až roku 1475 je připomínán jako držitel Mikuláš ze Žďáru. V roce 1499 dostal Vilém z Doupova majestát na mlýn pod Okounovem a vybírání cla u něho. Po roce 1533 ji drželi synové Opla z Ficktumu Hanuš a Volfdytrych. Naposledy se tvrz připomíná roku 1540 jako pustá. Poté se ves Okounov stala součástí Šumburského panství. Před rokem 1605 byla ves součástí panství Hlubanského (tvrz blízko Podbořan). Od roku 1605 byla natrvalo součástí Kláštereckého panství až do konce feudalismu.(4) Tvrziště se nachází východně od dnešního pseudogotického kostela se hřbitovem. Lze ho identifikovat jen na základě pozůstatků příkopu. Ten byl ve své době patrně vodní. Jeho nejpatrněji zachovanou částí je obloukovitě se stáčející Rybníček na návsi. V jedné části příkopu byly ještě nedávno (a snad ještě jsou) složeny pozůstatky ostění, patrně novověkého stáří. Zda pocházejí z tvrze, není zřejmo.

Mapa