Císařská rezidence v Ostrově

zamek-ostrov-2.jpg

Císařskou rezidenci v Ostrově, míním pochopitelně zámek, Habsburkové spolu s panstvím zdědili po markrabatech bádenských. Poté co zámek na konci 18. století vyhořel, nechal jej císař Svaté říše římské František II (první jako rakouský císař) znovu obnovit. Roku 1809 jej i s panstvím vložil do desek zemských jako fideikomis, tedy nezcizitelný majetek se zvláštní úpravou dědického práva. S ohledem na rekonstrukci zámku i následující napoleonské války neměl František k pobytům v Ostrově příliš příležitostí. Již roku 1811 zámek i panství převedl dekretem na svého bratra Ferdinanda. Nedávno se objevilo tvrzení, že se tak mělo stát v důsledku jakýchsi neznámých ujednání z roku 1808. To je však naprostý nesmysl a zjevná nepravda. Tak smělé tvrzení si mohu dovolit z jednoduchého důvodu. Panství ostrovské z roku 1808 a 1811 nebylo totiž totožné. Dne 25. 3. 1811  Rakousko vyhlásilo státní bankrot. Císař musel zaplatit 30 miliónů zlatých jako válečnou reparaci Napoleonovi I. za prohranou válku v roce 1809. Proto musel odprodat i část ostrovského panství. Co zbylo rozdělil na dvě části. Panství Hauenstein si ponechal a Ostrov s několika okolními osadami předal bratrovi. Tím přestal být Ostrov císařským majetkem a přešel pod méně významnou vedlejší větev Habsburků.